Ιστορική χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές η συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι για την προστασία του κλίματος. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως προειδοποιούν ότι η νέα, φιλόδοξη συμφωνία, είναι μόνον η αρχή.

Ιστορική χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές η συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι για την προστασία του κλίματος. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως προειδοποιούν ότι η νέα, φιλόδοξη συμφωνία, είναι μόνον η αρχή.

Για πρώτη φορά σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη συμφώνησαν σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την προστασία του κλίματος. "Όλοι μαζί γράψαμε σήμερα ιστορία", δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς:

"Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την προστασία του κλίματος. Το ζητούμενο είναι να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου, αλλά να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική στιγμή".

Κεντρικός στόχος των 195 χωρών είναι να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη -η οποία προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- στους δυο και, αν καταστεί δυνατόν, ακόμη και στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου. Εντούτοις οι εθνικοί στόχοι για το κλίμα θα συνεχίσουν να διατυπώνονται από τις μεμονωμένες χώρες. Τα σχέδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκή για να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία του Παρισιού είναι το αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων και πολυάριθμων συνόδων και διασκέψεων για το κλίμα.

Φρ. Ολάντ: Η ωραιότερη όλων των επαναστάσεων

"Στο Παρίσι έχουν γίνει τους τελευταίους αιώνες πολλές επαναστάσεις. Αλλά σήμερα έγινε η ωραιότερη και πιο ειρηνική όλων των επαναστάσεων, η επανάσταση για την προστασία του κλίματος", δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σχολίασε από την πλευρά της ότι "ανεξαρτήτως του ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας, το ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στο μέλλον, είναι ένα μήνυμα ελπίδας".

"Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία αυτή όμως δημιουργεί το διαρκές πλαίσιο που χρειάζεται ο πλανήτης για να επιλύσει την κλιματική κρίση", επεσήμανε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Στην πολιτική το επίθετο ιστορικός χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά, η συμφωνία αυτή όμως το αξίζει", σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.