Μια ανακούφιση αλλά και προβληματισμό προκαλεί στο γαλλικό Τύπο το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία με το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν να μην κερδίζει τελικά στο δεύτερο, χθεσινό, γύρο καμιά περιφέρεια αλλά να έχει σημειώσει ποσοστό ρεκόρ.

Η Liberation που  την προηγούμενη εβδομάδα είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πλησιάζει», μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας, σήμερα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Ανακουφισμένοι, αλλά…» και με σχόλιο στην πρώτη σελίδα ότι: «Η ρεπουμπλικανική άμυνα απέτρεψε τα χειρότερα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην επίθεση».

«Η ανακούφιση είναι μεγάλη μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Ωστόσο, δεν πρέπει, για να χρησιμοποιήσουμε την διάσημη έκφραση, να είναι 'lache soulagement», γράφει η La Croix, χρησιμοποιώντας την ιστορική δήλωση του σοσιαλιστή ηγέτη Λεόν Μπλουμ, την επομένη των συμφωνιών του Μονάχου. «Με άλλα λόγια απετράπη ο άμεσος κίνδυνος. Αλλά, εάν δεν θέσουμε σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον, δεν θα έχουμε κερδίσει παρά μία αναβολή», προειδοποιεί η εφημερίδα η οποία τιτλοφορεί την πρώτη της σελίδα με την αυστηρή φράση «Ήττα για όλους».

«Είναι μία ψηφοφορία χωρίς νικητή», είναι ο τίτλος της μεγάλης τοπικής εφημερίδας «La Voix du Nord», που σχολιάζει ότι η δεξιά δεν επωφελείται από την παραδοσιακή τιμωρητική ψήφο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει την τοπική υπεροχή του.

«Η αριστερά και η δεξιά δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να επιστρέψουν στις δουλίτσες τους, σαν να μην έγινε τίποτε», προειδοποιεί η Le Figaro και σημειώνει ότι «το Εθνικό Μέτωπο δεν εξαφανίσθηκε, το αντίθετο. Για τους αντιπάλους του, η υποχρέωση να αρθούν στο ύψος της εμπιστοσύνης που ανανεώθηκε απέναντί τους είναι ακόμη μεγαλύτερη».

«Χθες, οι Γάλλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους: ψήφισαν, μαζικά. Περιμένουμε από τους αιρετούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να συμφιλιωθούν με τον λαό», γράφει η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France.

«Οι βεβαιότητες πρέπει να ανατραπούν, οι ρουτίνες πρέπει να εγκαταλειφθούν, πρέπει να δοκιμασθούν πολιτικές...αλλά δεν θα είναι δυνατόν να παραμείνουμε με το όπλο παρά πόδα», γράφει η L'Umanite η οποία χαιρετίζει την «έγερση των πολιτών» στον δεύτερο γύρο.

Για την εφημερίδα Les Echos «η ισχυρή κινητοποίηση έφερε την ήττα του Εθνικού Μετώπου». «Η απώθηση που εμπνέει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει πλειοψηφική τάση και ωθεί τους ψηφοφόρους στην κινητοποίηση όταν εμφανίζεται ο κίνδυνος», σχολιάζει.