Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από σφαίρες στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο και πλέον εβδομάδες σε ορισμένες από τις συνοικίες αυτής της πόλης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στη συνοικία Σουρ, θέατρο από τις αρχές του μήνα συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι, πολίτες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί, όταν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επιχείρησαν να μπουν στην συνοικία Σουρ για να καταγγείλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν αμέσως το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν την 2α Δεκεμβρίου την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συνοικία Σουρ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο από σφαίρες και σε συνθήκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενός διάσημου Κούρδου δικηγόρου, του Ταχίρ Ελτσί.

Ο κυβερνήτης ήρε αυτό το μέτρο λίγες ώρες την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στο Σουρ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανακάλυψαν ένα τοπίο πολέμου, όπου μεταξύ άλλων μπορούσε κανείς να δει τοίχους κτιρίων διάτρητους από σφαίρες και δρόμους κομμένους στα δύο λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές και των ορυγμάτων που είχαν σκάψει.

Βορειότερα του Ντιγιάρμπακιρ, 5 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν στη συνοικία Νταργκετζίτ στην επαρχία Μαρντίν, άλλη μια περιοχή όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν έχει διευκρινιστεί πότε σκοτώθηκαν.

Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια που διήρκησε η κατάπαυση του πυρός, η ένταση αναζωπυρώθηκε το καλοκαίρι μεταξύ των αστυνομικών και Τούρκων στρατιωτών από τη μία και του ΡΚΚ από την άλλη.

Βάσει ενός απολογισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, περισσότερες από 50 αποφάσεις απαγόρευσης της κυκλοφορίας εφαρμόστηκαν σε 17 πόλεις της Τουρκίας από τα μέσα Αυγούστου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινότητα περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων.