Το άνοιγμα ενός ακόμη ενταξιακού κεφαλαίου με την Τουρκία, αυτό της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ανακοίνωσε σήμερα εξ ονόματος της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν. Η Άγκυρα πρέπει να υλοποιήσει της δεσμεύσεις της, διαμήνυσε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Ο Άσελμπορν υπογράμμισε το ειδικό βάρος της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από πλευράς Επιτροπής ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε τις προόδους της Τουρκίας στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βόλκαν Μποζκίρ χαιρέτισε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από απραξία πολλών ετών και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει μια σαφή ενταξιακή προοπτική. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της τελωνειακής ένωσης και υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ευρώπης - Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία οι Τούρκοι ιθύνοντες αρκέστηκαν στην απάντηση ότι δεν εμπλέκονται σε θέματα δικαιοσύνης ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς ο υπουργός Άσελμπορν υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υποψήφιες για ένταξη χώρες

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δώσει το δικαίωμα εργασίας στους Σύρους που διαμένουν στο τουρκικό έδαφος, αλλά κατέκρινε την τάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δέχονται στο έδαφος τους, τους καλύτερα καταρτισμένους από πλευράς προσόντων πρόσφυγες.

Κοτζιάς: Η Άγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, υπογράμμισε την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχει ανοίξει εδώ και δεκαετίες και πως σήμερα ανοίγει η συζήτηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, βάσει της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία στις δεσμεύσεις της και να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Ανέφερε εξάλλου επίσης ότι στο γεύμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την Τουρκία, συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές, τουρκικές και άλλες απόψεις για το Ιράκ, τη Συρία και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ. “Είναι μια διαδικασία την οποία την παλέψαμε πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό κατ’ εξαίρεση, ενώ δε συνηθίζεται, θα πάω ως υπουργός να την παρακολουθήσω και να τη χαιρετίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:

Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν “στο πόδι” να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό.