Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το CDU η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό.

Στο κείμενο της απόφασης δεν γίνεται λόγος για «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία, υπάρχει ωστόσο αναφορά στην ανάγκη να μειωθούν - καθώς «η συνέχιση της σημερινής κατάστασης μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και ένα κράτος και μια κοινωνία όπως της Γερμανίας», όπως είπε η κυρία Μέρκελ -, αλλά και για την σημασία της ανάληψης ευρωπαϊκής και διεθνούς δράσης. Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων η προτεραιότητα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της FRONTEX, η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών και η αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών προσφύγων.

Η ψηφοφορία για την προσφυγική πολιτική αποτελούσε την μοναδική ευκαιρία προκειμένου τα στελέχη της CDU να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους στην καγκελάριο, καθώς στο Συνέδριο δεν γίνεται φέτος ψηφοφορία για την επανεκλογή της κυρίας Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Η ίδια η καγκελάριος πάντως καταχειροκροτήθηκε, ενώ η διάρκειας 75 λεπτών ομιλία της χαρακτηρίστηκε ως «η πιο δυνατή» των τελευταίων ετών. «The boss is back» (το αφεντικό επέστρεψε), έγραψε χαρακτηριστικά η «Sueddeutsche Zeitung».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  προειδοποίησε για τον κίνδυνο υπερβολικής επιβάρυνσης της χώρας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε την πρόταση του ψηφίσματος «ισορροπία μεταξύ της ανθρωπιστικής ευθύνης και της αποτροπής της υπερβολικής επιβάρυνσης».