Ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ είναι απίθανο να παραμείνει στην εξουσία στη διάρκεια του 2011, αλλά η βία στην Υεμένη θα κλιμακώνεται όσο εκείνος δεν αποχωρεί, αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μία εταιρεία συμβούλων σε θέματα πολιτικών κινδύνων. Δεκάδες νεκροί σε νυχτερινές οδομαχίες. Οι διεθνείς δυνάμεις πιέζουν τον Σάλεχ να υπογράψει μία συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας με την μεσολάβηση των χωρών του Κόλπου ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της βίας στην Υεμένη, προπύργιο της αλ Κάιντα και γείτονα του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας.

"Ο Σάλεχ είναι απίθανο να επιβιώσει στην προεδρία της Υεμένης εντός του 2011, ωστόσο η πιθανότητα μίας μεταβίβασης της εξουσίας μειώνεται και ως πιο πιθανή φαντάζει μία απόπειρα απομάκρυνσής του από την εξουσία δια της βίας," αναφέρει σε έκθεσή της η Eurasia Group.

Η έκθεση αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο εξόδου από την κρίση είναι ο Σάλεχ να εγκαταλείψει την εξουσία μέσω πολιτικής συμφωνίας που θα συνάψει από θέση αδυναμίας ή να απομακρυνθεί από αυτήν δια της βίας από στρατιωτικούς που έχουν αυτομολύσει ή ηγέτες φυλών.

Η έκθεση προειδοποιεί: "Το να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σάλεχ νωρίς δεν θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό υεμενίτικο κράτος που θα μπορέσει σύντομα να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας."

Δεκάδες νεκροί σε νυχτερινές οδομαχίες

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους μαχητές αρχηγού φυλής, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.

Οι περισσότεροι νεκροί είναι μέλη των πιστών στον πρόεδρο Σάλεχ δυνάμεων ή μαχητές του ισχυρού αρχηγού φυλής Σάντεκ αλ-Αχμαρ, επισήμανε πηγή του νοσοκομείου Αλ-Τζουμχουρίγια.

Οι οδομαχίες στη συνοικία Αλ-Χασάμπα εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, σύμφωνα με τους κατοίκους, οι οποίοι δήλωσαν πως όλη τη νύχτα άκουγαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν θύματα.