Συνάντηση στη Μόσχα είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ρωσίας όπου επί τάπητος τέθηκε η συριακή κρίση.

Κατόπιν των διμερών επαφών, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ώρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι Ρωσία και ΗΠΑ θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να συζητήσουν το προωθούμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Συρία. Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι από τη σημερινή συνάντηση προσδοκά την επίτευξη προόδου και τη σύζευξη των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Συμφωνήσαμε ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός δικτάτορα και των τρομοκρατών» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός, με τον Ρώσο πρόεδρο να υπερτονίζει ότι «από κοινού αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης των διάφορων κρίσεων».

Νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως τονίστηκε, παρότι δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές για το συριακό, τέθηκαν με αρκετά ουσιώδη τρόπο τα θέματα και οι απόψεις των δύο πλευρών, ανανεώθηκε το μεταξύ τους ραντεβού για την Παρασκευή (18/12), αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, από την 30η Σεπτεμβρίου και έπειτα τα  αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.200 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Έως 145 επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί από στρατηγικά βομβαρδιστικά και αεροσκάφη μεγάλης ακτίνας δράσης, σημείωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε τη δουλειά μας να συνενώσουμε τις προσπάθειες των στρατευμάτων της (συριακής) κυβέρνησης και άλλων οργανώσεων που μάχονται για να απελευθερώσουν τη Συρία από διεθνείς τρομοκράτες», είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου.

Παράλληλα ο ανώτερος αξιωματικός των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο, τα ρωσικά αεροσκάφη παρείχαν υποστήριξη σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης διεξάγοντας 17 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους βόρεια της Ράκας και περισσότεροι από 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.