Για κακομεταχείριση και απέλαση προσφύγων καταγγέλλει την Τουρκία η Διεθνής Αμνηστία  σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Μια ημέρα πριν από τη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την μεταναστευτική κρίση, η Οργάνωση καταγγέλλει ότι η Τουρκία έχει συλλάβει, κακομεταχειριστεί και απελάσει στη χώρα καταγωγής τους Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες.

«Παράλληλα με τις συζητήσεις για τη μετανάστευση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Άγκυρας συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση πάρα πολλούς, ίσως εκατοντάδες πρόσφυγες και ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι καταγγελίες σοκάρουν: «Ορισμένοι πρόσφυγες δήλωσαν ότι τους είχαν αλυσοδέσει, ξυλοκοπήσει και μεταφέρει δια της βίας στη χώρα από την οποία είχαν φύγει. Πρόκειται για άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη μαρτυρία 40χρονου Σύρου, ο οποίος κατήγγειλε στη ΜΚΟ ότι  «όταν σου περνούν αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια, έχεις την αίσθηση ότι είσαι σκλάβος».

«Αναθέτοντας στην Τουρκία τον ρόλο του φύλακα της Ευρώπης στην κρίση με τους πρόσφυγες, η ΕΕ κινδυνεύει να αγνοήσει και εφεξής να ενθαρρύνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές διαψεύδουν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πολιτική «των ανοιχτών θυρών», που υιοθετήθηκε από τις τουρκικές αρχές από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε:

Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι Σύροι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Συρία.

Η Άγκυρα έχει υποδεχθεί στο έδαφός της 2,5 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κατά την ίδια περίοδο περισσότεροι από 500 μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι τους αυτό, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα έναν αυξημένο έλεγχο στα σύνορά της, η Τουρκία έχει συλλάβει χιλιάδες υποψηφίους για απέλαση.

Υπενθυμίζεται ότι μια μίνι σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή 8 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να ασχοληθεί με την μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση.