Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνιστούν ότι οι φερόμενοι δράστες της πρόσφατης σφαγής στο Σαν Μπερναρντίνο, στις ΗΠΑ, με 14 νεκρούς, ήταν μέλη κάποιου πυρήνα, ούτε ότι είχαν οποιαδήποτε επαφή με μαχητικές οργανώσεις στο εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο  διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι.

Ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 29χρονη Τασφίν Μαλίκ είχαν ταχθεί υπέρ του «τζιχάντ» και του να πεθάνουν ως «μάρτυρες» σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, αλλά ποτέ ανοικτά σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Κόμι σε συνέντευξη Τύπου στην Νέα Υόρκη.

«Αυτές οι συνομιλίες (για τον τζιχάντ) είναι ιδιωτικά μηνύματα μεταξύ τους», δήλωσε ο Κόμι. «Έως τώρα οι έρευνες, δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κανέναν από τους δυο... που να δείχνουν την προσήλωση τους στο τζιχάντ ή στο να πεθάνουν ως μάρτυρες», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Μαλίκ είχε ορκιστεί πίστη στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» με ανάρτηση της στο Facebook.

Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας των ΗΠΑ σημείωσε πως οι φερόμενοι δράστες ριζοσπαστικοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», σημειώνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές προσπαθούν να βρουν πού πήγαν οι δράστες και τι έκαναν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών μετά την επίθεση.