Την πεποίθηση ότι ''δεν υπάρχει προοπτική για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία'' εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης τύπου, ένα μήνα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό. 
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι "δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική" για βελτίωση των σχέσεων με τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα από τον τουρκικό στρατό.
 
"Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη σημερινή τουρκική ηγεσία, αν αυτό είναι δυνατόν", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια "εχθρική ενέργεια" και δεν καταλαβαίνει γιατί η Τουρκία το έκανε αυτό.

Τί πέτυχαν με αυτό; Ίσως πίστευαν ότι θα φεύγαμε από τη Συρία. Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα.

Ο Πούτιν δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του έχει προσωπικό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο εκτελεί ορισμένα στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τακτικά στρατεύματα.
 
"Ουδέποτε είπαμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εκεί ρωσικές (τακτικές) δυνάμεις, αντιληφθείτε τη διαφορά", επεσήμανε.
 
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πείσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη χώρα αυτή.
 
Δήλωσε, δε, ότι περιμένει πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία θα επιδεινωθούν, αλλά ότι η Μόσχα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο για την εμπορική του συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης: "Πρέπει να εργαστούμε για να αντικαταστήσουμε τα εισαγόμενα προϊόντα με δικά μας, να τροποποιήσουμε τη δομή της οικονομίας μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας και να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα... Και θα το κάνουμε αυτό".

Αναφερόμενος στη Συρία ο Πούτιν δήλωσε ότι οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί εκεί η Ρωσία από τις 30 Σεπτεμβρίου δεν βοηθούν μόνο τον πρόεδρο Άσαντ αλλά και την "ένοπλη" μετριοπαθή αντιπολίτευση που πολεμά τους τζιχαντιστές.

"Στηρίζουμε με τις επιδρομές αυτές τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης στην καταπολέμηση του ΙΚ, όπως υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του συριακού στρατού", τόνισε ο Πούτιν.

Οι δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού κράτους διατυπώνονται την παραμονή συνεδρίασης για τη Συρία στη Νέα Υόρκη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί ειδικότερα η τύχη του προέδρου της Συρίας, η οποία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επίλυση της σύγκρουσης που μετρά περισσοτέρους από 250.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

''Θα άρουμε τους περιορισμούς όταν υπάρξει ασφάλεια''

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο μόλις τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Μόλις καταλήξουμε στους μηχανισμούς που με αξιόπιστο τρόπο θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών μας, θα άρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτό γίνεται κατ’ αρχήν σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων προς την Αίγυπτο, που επιβλήθηκε όταν η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή επιβατικού της αεροσκάφους πάνω από το Σινά στις 31 Οκτωβρίου οφειλόταν σε βόμβα, δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.