current views are: 5

17 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση14:57

Σε δίκη παραπέμπεται η Λαγκάρντ για την υπόθεση Μπερνάρ Ταπί

Την παραπομπή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, διέταξε σήμερα γαλλικό δικαστήριο. Η ίδια δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και επανέλαβε ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους. Δήλωση στήριξης από το ΔΝΤ αλλά και τον γάλλο ΥΠΟΙΚ.

Δημοσίευση 14:57’

Την παραπομπή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, διέταξε σήμερα γαλλικό δικαστήριο. Η ίδια δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και επανέλαβε ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους. Δήλωση στήριξης από το ΔΝΤ αλλά και τον γάλλο ΥΠΟΙΚ.

Την παραπομπή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, διέταξε σήμερα γαλλικό δικαστήριο. Λίγη ώρα αργότερα   τόσο ο δικηγόρος της όσο και η ίδια προανήγγειλαν έφεση κατά της παραπομπής της σε δίκη.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, ο Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση αυτή και πρόσθεσε ότι θα συμβουλεύσει την πελάτισσά του να ασκήσει έφεση.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Λαγκάρντ στην οποία αναφέρει ότι «θα ήθελε να επαναβεβαιώσει ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους και συμμορφούμενη πλήρως με τον νόμο», ενώ «συμφωνεί με την άποψη του εισαγγελέα ότι δεν υφίσταται καμιά βάση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της».  Επίσης επιβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς θεσμού του οποίου ηγείται για την εξέλιξη.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε γραπτή ανακοίνωσή του. «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενημερώνεται για την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε ο Ράις.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της. «Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου και δεν βλέπω το πώς αυτό θα την εμποδίσει να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

Η σημερινή απόφαση ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς κορυφαίος γάλλος εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τον Σεπτέμβριο να διακοπεί η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για αμέλεια όσον αφορά την υπόθεση Ταπί. 

Συγκεκριμένα, σε βάρος της είχε διαταχθεί έρευνα για συνέργεια σε απιστία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος με φόντο τους χειρισμούς της την περίοδο που διατελούσε υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, το 2008, στην υπόθεση της διαμάχης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, για την εξαγορά της Adidas.

Έτσι, η Λαγκάρντ βρέθηκε στο στόχαστρο για την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία προκειμένου να επιλύσει τη διένεξη, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία.  

Η ίδια έχει δικαιολογήσει την προσφυγή λέγοντας πως έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία για την οποία λέει πως ήταν μακροχρόνια και δαπανηρή.

Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να καρπωθεί 400 εκατομμύρια ευρώ από τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais.

Ο Ταπί αγόρασε το 1990 τη γερμανική εταιρεία αθλητικής ένδυσης Adidas, αλλά το 1993 όταν κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα υπουργού επί Μιτεράν ανέθεσε την πώληση στη γαλλική τράπεζα C.L. (Credit Lyonnais).

Κατά την άποψή του  όμως η τράπεζα τον εξαπάτησε και πούλησε σε διπλάσια τιμή την εταιρεία, αποκρύπτοντας τη διαφορά σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν οι κάλπες ανέδειξαν πρόεδρο της Γαλλίας τον προσωπικό του φίλο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και είχε υποστηρίξει.

 


σχετικα αρθρα