Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στη Συρία στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων στην πόλη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch. Στην ανακοίνωσή της, η HRW επικαλείται πληροφορίες για συστηματικές δολοφονίες και για βασανιστήρια από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στη Ντεράα από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στις 18 Μαρτίου, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τον τίτλο: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φρίκη», η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 50 σχετικές μαρτυρίες.

Οι μαρτυρίες αυτές ακούγονται κατά ένα μεγάλο μέρος για πρώτη φορά και προς το παρόν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς οι συριακές αρχές εμποδίζουν τη διακίνηση πληροφοριών. Αναφέρονται σε συστηματικές δολοφονίες, βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς και κράτηση ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Η HWR εκτιμά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Συρίας και ότι, εάν αυτό δεν είναι αρκετό, η Συρία θα πρέπει να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η HWR υπενθυμίζει ότι οι διαδηλώσεις στη Ντεράα άρχισαν στα μέσα Μαρτίου μετά τη σύλληψη και το βασανισμό δεκαπέντε παιδιών και νέων που κατηγορήθηκαν για γκράφιτι με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιγαν συστηματικά πυρ εναντίον διαδηλωτών σκοτώνοντας 418 ανθρώπους μόνο στην επαρχία Ντεράα και 887 σ΄ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις σύρων ακτιβιστών. Η HRW επισημαίνει πάντως ότι οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Μεταξύ των πιο μεγάλων σφαγών, η HRW αναφέρει αυτές που σημειώθηκαν στι διάστημα από τις 25 ως τις 29 Απριλίου, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον εναντίον κατοίκων γειτονικών με τη Ντεράα χωριών που πήγαν στην πόλη για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πολιορκίας της, φέρνοντας μαζί τους τρόφιμα και νερό. Στο διάστημα αυτό σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στην καταστολή, προσέφυγαν κάποιες φορές στη βία πυρπολώντας αυτοκίνητα και κτίρια και σκοτώνοντας μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
TAGS