Έντεκα φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση κατά του γενικού προξενείου των ΗΠΑ.

Οι ύποπτοι, που είναι όλοι Σύροι και είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια, συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Άλλο ένα μέλος του ΙΚ που προετοίμαζε μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ είχε συλληφθεί την Τρίτη.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την απειλή και αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να διακόψουν για μία ημέρα ορισμένες λειτουργίες του προξενείου τους στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν 150 διαβατήρια -στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκά- που ήταν κρυμμένα σε μικρά φουρνάκια και συνέλαβαν δύο άνδρες που πιστεύεται ότι είναι μέλη του ΙΚ.

Σύμφωνα με το Dogan, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ και οδηγήθηκαν στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ταξίδευαν μαζί και έφτασαν στην Τουρκία από μια ευρωπαϊκή χώρα. Ο ένας από τους υπόπτους είναι Σύρος.

Εκτός από τα διαβατήρια, μέσα στα πέντε «φουρνάκια για παρασκευή πίτσας» που είχαν στην κατοχή τους οι δύο άνδρες βρέθηκαν δύο μίνι κάμερες, 10 κάρτες SIM και πολλές κάρτες μνήμης. Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι τα διαβατήρια ήταν πλαστά, ωστόσο το πρακτορείο μετέδωσε ότι ήταν γνήσια.