Κύπρος: Εγκρίθηκε οριακά ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Κύπρος: Εγκρίθηκε οριακά ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Με οριακή πλειοψηφία -29 ψήφοι υπέρ και 26 εναντίον- εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, ο τελευταίος μνημονιακός, καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο η Κύπρος αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

Υπέρ, ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ. Παρά τη θετική ψήφο ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ άσκησαν δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κατά τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι. 

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει έξοδα, εξαιρούμενων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους 5,941 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5.860εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 ανέρχονται στα 6,060εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 5.975 εκατ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,4%.

Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανέρχονται στα 6,636εκατ.ευρώ σε σύγκριση με 6.660 εκατ. ευρώ το 2015 , παρουσιάζοντας οριακή μείωσης 0,4% λόγω της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Αύξηση 5% παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές δαπάνες το 2016 λόγω της συμπερίληψης νέων αναπτυξιακών έργων κάτι το οποίο, όπως επισήμανε ο υπουργός, κατέστη εφικτό λόγω των οικονομικών περιθωρίων που δημιουργήθηκαν αλλά και της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο