«Κόκκινο συναγερμό» για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση σήμανε σήμερα το Πεκίνο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ η κινεζική πρωτεύουσα αναμένει νέο κύμα αιθαλομίχλης.

Το αρμόδιο δημοτικό Γραφείο για το Περιβάλλον εξέδωσε εντολή να κλείσουν τα εργοστάσια και να εφαρμόζεται από αύριο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί αυτό το νέο επεισόδιο της ρυπογόνας ομίχλης.

Ο κόκκινος συναγερμός ισχύει από αύριο μέχρι και την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου, ενώ η πόλη είχε ακόμη σήμερα έναν καταγάλανο ουρανό.

Είναι η δεύτερη φορά που σημαίνει «κόκκινος» συναγερμός μετά την εφαρμογή το 2013 στην κινεζική πρωτεύουσα του συστήματος συναγερμού της για ατμοσφαιρική ρύπανση, παρά τα αρκετά σοβαρά επεισόδια αιθαλομίχλης κατά το παρελθόν.

Οι αρχές είχαν σημάνει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου κόκκινο συναγερμό και είχαν ανακοινώσει σειρά προληπτικών μέτρων, μερικές ημέρες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκαν για τον ανεπαρκή τους τρόπο αντιμετώπισης ενός σοβαρότατου επεισοδίου αιθαλομίχλης στις αρχές του μήνα.

Το Πεκίνο ήρε τον συναγερμό στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς βόρειοι ψυχροί άνεμοι διέλυσαν τον τοξικό αέρα και επέτρεψαν να φανεί ξανά ένας γαλανός και καθαρός ουρανός.