Συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Άσαντ ξεκίνησε το Βερολίνο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, κλιμάκιο της BND να εγκατασταθεί μόνιμα στη Δαμασκό, μεταδίδει η εφημερίδα Bild.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) είχε επί μακρόν στενή συνεργασία με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στη χώρα.

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται «πληροφορημένες πηγές», πράκτορες της BND επισκέπτονται «εδώ και καιρό» τη Δαμασκό για να συναντήσουν σύρους ομολόγους τους.Ο σκοπός αυτών των «τακτικών» επισκέψεων είναι «να ανταλλάξουν πληροφορίες για την ισλαμική τρομοκρατία» και να εγκαθιδρύσουν «έναν δίαυλο συζήτησης» με τις συριακές αρχές, κυρίως για την υποθετική περίπτωση όπου ένα γερμανικό αεροπλάνο συντριβόταν στη Συρία.

Η Γερμανία, που έχει ενταχθεί στον δυτικό συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, έθεσε στη διάθεση των εταίρων της 1.200 στρατιώτες και έξι αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, τα οποία θα πετούν πάνω από έδαφος που ελέγχεται από το ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Η BND θα ήθελε μάλιστα να ανοίξει και πάλι «μόλις καταστεί δυνατό», ένα παράρτημα στη Δαμασκό ώστε «συνεργάτες να σταθμεύουν εκεί μόνιμα» συνεχίζει η Bild.

Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα αυτού του παραρτήματος, τις οποίες γνωρίζει η κυβέρνηση, «είναι σε εξέλιξη», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία γερμανοί πράκτορες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη γερμανική πρεσβεία η οποία έχει κλείσει από το 2012. Σύμφωνα με την Bild, η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει την απόφασή της «στις αρχές του επόμενου έτους».

Η BND, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε κάθε σχόλιο λέγοντας σε μία ανακοίνωση πως δεν θα μιλούσε «για τις επιχειρησιακές πτυχές της δουλειάς της» παρά μόνο ενώπιον της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου που είναι επιφορτισμένη με το να ρίχνει φως στις πρακτικές κατασκοπίας των υπηρεσιών πληροφοριών.