Πολύ κοντά σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων βρίσκονται το Ισραήλ και η Τουρκία, καθώς χθες, αξιωματούχοι των δύο χωρών ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για εκ νέου ανταλλαγή πρέσβεων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα θεσπίσει ένα ταμείο για την χορήγηση αποζημιώσεων για τους θανάτους 10 Τούρκων υπηκόων που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, όταν εξαπέλυσαν έφοδο οι Ειδικές Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Παράλληλα το Τελ Αβίβ φέρεται να συμφώνησε σε άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα αποσύρει όλες τις κατηγορίες ενάντια στο Ισραήλ. «Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο, είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα  Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημιωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet, στη συνάντηση που σημειώθηκε στην Ελβετία συμμετείχαν ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών), Γιόσι Κοέν, ο απεσταλμένος της ισραηλινής κυβέρνησης, Τζόζεφ Σικάνοβερ, και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στο Ισραήλ