Να αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Συρίας έχει χάσει κάθε νομιμότητα.

«Νομίζω ότι ο Άσαντ θα πρέπει να αποχωρήσει προκειμένου η χώρα του να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά χωρίς φανατισμό και δόγματα» τόνισε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ δεσμεύτηκε για την σύνθλιψη του Ισλαμικού Κράτους. «Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τον τρόμο και την προπαγάνδα» σημείωσε. 

«Έχουμε κάνει σταθερή πρόοδο στην καταπολέμηση του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ» συμπλήρωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος οι τζιχαντιστές θα ηττηθούν. «Αυτό θα γίνει με συστηματικό τρόπο, ανακόπτοντας τις ροές εφοδιασμού, περιστέλλοντας τη χρηματοδότησή τους και καταστρέφοντας την ηγεσία και τις υποδομές τους» εξήγησε.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σχεδόν 200 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση των κουρδικών δυνάμεων. 

Ένας αριθμός ισοδύναμος ενός τάγματος τζιχαντιστών, «ενδεχομένως 500, πιθανόν λίγο λιγότεροι» επιτέθηκε στις γραμμές των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά την Τετάρτη στην επαρχία Νινευή σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στιβ Ουόρεν, που μίλησε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.

Οι τζιχαντιστές μπόρεσαν αρχικά να «διεισδύσουν» στο εσωτερικών των ζωνών που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις, κοντά κυρίως στο Ταλ Ασουάντ, το Μπασίκα και το Ναουαράν, προτού τους απωθήσουν οι αντίπαλοί τους την Πέμπτη, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Πολεμικά αεροσκάφη από «πέντε χώρες» του διεθνούς συνασπισμού έσπευσαν για να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις και βομβάρδισαν την περιοχή με σχεδόν «100 κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας» κατά τη διάρκεια της μάχης.

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν «σχεδόν 200» τζιχαντιστές, «187 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό» επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματικός.