Ο Γκρέβιλ Τζάνερ, πρώην στρατιωτικός, γνωστός υπέρμαχος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και μέλος της Βουλής των Λόρδων, που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, μετέδωσαν χθες Σάββατο βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Τζάνερ, άλλοτε βουλευτής των Εργατικών -επί σχεδόν 30 χρόνια- και πρώην πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου της Βρετανίας, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω των επανειλημμένων εκκλήσεών του να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες χιλιάδων Εβραίων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τους διωγμούς των ναζιστών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο θάνατος του Τζάνερ «σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την εβραϊκή κοινότητα», ανέφερε ο Μικ Ντέιβις, πρόεδρος της οργάνωσης Jewish Leadership Council, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Τζάνερ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και είχαν διεξαχθεί σχετικά τρεις έρευνες, από το 1991 ως το 2007.

Είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά ο επικεφαλής της εισαγγελίας είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως τόσο οι εισαγγελείς όσο και η αστυνομία είχαν διαπράξει σφάλματα και ότι θα έπρεπε να είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πολύ νωρίτερα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι ο Τζάνερ, που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν ήταν σε θέσει να δικαστεί για τις 22 και πλέον καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικά εγκλήματα, τερματίζοντας μια νομική διαδικασία που διαρκούσε μήνες. Ωστόσο, μια δικαστική «εξέταση των γεγονότων» επρόκειτο να γίνει τον Απρίλιο ερήμην. Στη διαδικασία αυτή ένορκοι θα μπορούσαν να αποφανθούν εάν ο Τζάνερ διέπραξε πράγματι τα εγκλήματα που του αποδίδονταν, τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980, χωρίς όμως να μπορούν να καταλήξουν σε μια ετυμηγορία περί αθωότητας ή ενοχής του.

Η συνήγορος ορισμένων από τους προσφεύγοντες είπε ότι τους «συγκλόνισε» το γεγονός ότι «περίμεναν τόσα χρόνια γα να αποδοθεί δικαιοσύνη και τώρα πιθανόν θα τους την αρνηθούν στο τελευταίο εμπόδιο» πριν από τον τερματισμό της διαδικασίας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του θανόντα ανέφερε ότι ήταν ένας άνθρωπος με «μεγάλη ακεραιότητα» και «αθώος» όλων των κατηγοριών που του προσάπτονταν, μετέδωσε το BBC.

Ο Τζάνερ ήταν μια από τις πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στη Βρετανία που κατηγορήθηκαν τα τελευταία χρόνια για σεξουαλικά εγκλήματα που φέρονται να είχαν διαπράξει στο παρελθόν. Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν σημαντικές μορφές των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, η κυβέρνηση έδωσε εντολή πέρυσι να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα και το εάν υπήρξε συγκάλυψη.

Πολλές από τις καταγγελίες ήλθαν στο φως μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων παιδιών από τον διάσημο παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ επί δεκαετίες.

Ο Τζάνερ είχε κατηγορηθεί ότι κακοποίησε σεξουαλικά εννιά αγόρια σε εστίες για ανήλικους μεταξύ του 1960 και του 1980. Όλοι οι προσφεύγοντες είχαν ηλικία κάτω των 16 ετών όταν έγιναν τα γεγονότα.