Αυξάνεται σταδιακά η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ισπανικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι στις 2 μετά το μεσημέρι η συμμετοχή ήταν μόλις στο 36.9%. Η συμμετοχή είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2011, όταν στο ίδιο διάστημα είχε ανέλθει στο 37,9%. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου.

Οι Ισπανοί προσέρχονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με γνώμονα την αγανάκτησή τους σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Πιο αμφίροπο από ποτέ προβλέπεται το αποτέλεσμα, 40 χρόνια από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με έναν στους τρεις ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος μέχρι να φτάσει στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι δείχνει αποδυναμωμένος,  ενώ δυναμικά στη δεύτερη και τρίτη θέση καταγράφονταν στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές και η ισπανική αριστερά. 

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κατέτειναν στο ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη τόνισε ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) αναμένεται να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, ενώ οι Podemos (Μπορούμε) που τάσσονται κατά των πολιτικών λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.