Από την εποχή του «κόκκινου εφιάλτη» μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11η Σεπτεμβρίου οι Αλερικανοί πάντα είχαν μια τάση να πιστεύουν σε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θα υποστήριζε τον βομβαρδισμό του μυθικού βασιλείου της Άγκραμπα, γνωστού από την ιστορία του Αλλάντίν, σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Policy Polling, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Το ίδιο υποστηρίζει και το 19% των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο τον περασμένο χρόνο αποκάλυψε ότι το 55% των αμερικανών πολιτών πιστεύει σε κάποιου είδους συνωμοσία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πιο διαδεδομένη θεωρία ήταν ότι η οικονομική κρίση ήταν προϊόν συνωμοσίας. Αυτή την εκδοχή ενστερνίζεται το 25%, ενώ το 37% το αρνείται. Αυτό το νούμερο προέκυψε μετά τη συγκέντρωση τεσσάρων εθνικά αντιπροσωπευτικών δειγμάτων το 2006, το 2010 και το 2011.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η κρίση ενορχηστρώθηκε μυστικά από μια μικρή ομάδα τραπεζιτών της Wall Street προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και περαιτέρω ο έλεγχος της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν αυτό μετατραπεί σε αριθμούς συνεπάγεται ότι περίπου 79,7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αυτή την πεποίθηση.

Η δεύτερη δημοφιλέστερη θεωρία είναι ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, κάτι με το οποίο συμφωνεί το 24% των ερωτηθέντων.

Μια άλλη αρκετά διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας είναι ότι η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου σχεδιάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση και ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά σχέδιο των πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές. Αρκετά διαδεδομένη είναι επίσης η θεωρία ότι ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος είναι πίσω από ένα σχέδιο με στόχο την υπονόμευση της αμερικανικής κυβέρνησης και της ανάληψης του ελέγχου παγκοσμίως.

Η μελέτη αναφέρει ότι το επίπεδο μόρφωσης ήταν παράγοντας - κλειδί για την προκατάληψη και την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας. Αποκάλυψε ότι άλλοι παράγοντες όπως το φύλο, η πολιτική τοποθέτηση και η εθνικότητας ήταν αναξιόπιστοι σημειώνοντας πως : «οι λιγότερο μορφωμένοι συμμετέχοντες κατά κανόνα έχουν υψηλότερα ποσοστά προκατάληψης».

Επίσης μια εθνική έρευνα της Public Policy Polling το 2013 αποκάλυψε ότι το 37% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια απάτη, με το 58% των Ρεπουμπλικανών να αρνείται την ύπαρξη του φαινομένου.  

Άλλα σημαντικά ευρήματα είναι τα εξής:

Το 6% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ακόμα ζωντανός
ΤΟ 21% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ένα UFO συνετρίβη στο Roswell, το 1947 και ότι η αμερικανική κυβέρνηση το συγκάλυψε.
Το 28% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι μια ελίτ συνωμοτεί ώστε τελικά να κυβερνήσει τον κόσμο μέσω μιας αυταρχικής παγκόσμιας κυβέρνησης.
Το 13% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο Αντίχριστος
Το 9% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η κυβέρνηση ρίχνει φθόριο στο νερό για μοχθηρούς λόγους (όχι απλά για τα δόντια)
Το 14% των ψηφοφόρων πιστεύει στον μεγαλοπόδαρο
Το 15% των ψηφοφόρων λέει ότι η κυβέρνηση ή τα μέσα ενημέρωσης χειραγωγούν το μυαλό των πολιτών με ειδικά σήματα.

Πηγή: Independent