current views are: 3

21 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:51

Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε πρόσφυγες στη Νορβηγία

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση να παραδώσει μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε άνδρες πρόσφυγες, που προέρχονται από πιο συντηρητικές κοινωνίες, προχώρησαν οι αρχές στην Νορβηγία.

Δημοσίευση 10:51’

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση να παραδώσει μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε άνδρες πρόσφυγες, που προέρχονται από πιο συντηρητικές κοινωνίες, προχώρησαν οι αρχές στην Νορβηγία.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση να παραδώσει μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε άνδρες πρόσφυγες, που προέρχονται από πιο συντηρητικές κοινωνίες, προχώρησαν οι αρχές στη Νορβηγία.

Το σκεπτικό πίσω απ’ αυτήν κίνηση είναι να μάθουν οι άνδρες πρόσφυγες το πως συμπεριφέρονται σεξουαλικά στη  συγκεκριμένη χώρα αλλά και στη Δύση γενικότερα και να αφομοιώσουν τα νέα γι΄αυτούς ήθη, όπως γυναίκες ντυμένες με λιγότερα ρούχα αλλά και περισσότερες ελευθερίες.

Σε αυτή τη φάση έχει ξεκινήσει ένα πεντάωρο εθελοντικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει ομαδικές συζητήσεις γύρω από το σεξ και τον βιασμό και το πως σε κάποιες κουλτούρες η βία δεν θεωρείται παράνομη ενώ αλλού ισχύει το αντίθετο.

Το εγχχειρίδιο αναφέρει ότι «το να ωθείς κάποιον με τη βία στο σεξ δεν επιτρέπεται στη Νορβηγία ακόμα και είσαι παντρεμένος με αυτό το πρόσωπο».

Την ίδια πρωτοβουλία προωθούν δανοί βουλευτές ενώ κάτι αντίστοιχο «τρέχει» ήδη στη πόλη Πασό, της Γερμανίας.

Βέβαια οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποφύγει τέτοιες πρωτοβουλίες αφομοίωσης των προσφύγων και μεταναστών, υπό τον φόβο ότι θα στιγματιστούν ως εν δυνάμει βιαστές αλλά και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους είναι η σιωπή» δηλώνει ο κλινικός ψυχολόγος Per Isdal  στη νορβηγική ΜΚΟ «Εναλλακτική στη Βία», που πραγματοποιεί το ενημερωτικό πρόγραμμα στους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει πολλοί πρόσφυγες «προέρχονται από κουλτούρες όπου οι γυναίκες δεν είναι ισότιμες με τους άνδρες» και σημειώνει ότι «πρέπει να τους βοηθήσουμε να υιοθετήσουν τη νέα τους κουλτούρα». 

Ένας απ’ αυτούς που ήδη παρακολουθεί το εν λόγω πρόγραμμα αναζητώντας άσυλο στη Νορβηγία, ο Abdu Osman Kelifa από την Ερυθραία δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι «στην Ερυθραία εάν κάποιος θέλει μια γυναίκα απλά μπορεί να την έχει και δεν θα τιμωρηθεί».

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα, αναφέρει ότι έμαθε να μην παρερμηνεύει τα μηνύματα όταν για παράδειγμα βλέπει μαι γυναίκα που φορά κοντή φούστα ή να του χαμογελά ή να περπατά χωρίς τη συνοδεία κάποιου άνδρα το βράδυ. Ωστόσο, πρόσθεσε, του είναι ακόμα δύσκολο να κατανοήσει πως μπορεί μια γυναίκα να κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση τον σύζυγό της.

 Πηγή: Independent


σχετικα αρθρα