Με τις εκλογές στην Ισπανία να έχουν δημουργήσει νέο πολιτικό σκηνικό τελείως διαφορετικό από τέσσερα χρόνια πριν, στα κομματικά επιτελεία βγήκαν τα... κομπιουτεράκια και τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση δίνουν και πέρνουν. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο μεγάλος χαμένος και ενδέχεται να ακολουθήσει την τύχη του Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία, καθώς μπορεί το κόμμα του να κέρδισε την αναμέτρηση αλλά ίσως να μην είναι αυτός που θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα...

Τα αποτελέσματα των εκλογών έκρυβαν δύο βασικά μηνύματα: Αφενός ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο δικομματισμό – Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία ακατάπαυστα από το 1982- και αφετέρου ότι το... τιμόνι έστριψε και εδώ προς τα αριστερά. Οι Podemos που μετρούν μόλις δύο χρόνια ζωής κατέγραψαν το εντυπωσιακό ποσοστό του 20,66% και κατέλαβαν την τρίτη θέση με διαφορά μόλις 1,4% από τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες. Από την άλλη, οι κεντρώοι Ciudadanos έλαβαν 13,93% και μαζί με το κόμμα τους Podemos έχουν αναχθεί σε ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. 

Προθέσεις και σενάρια

Σε αυτό το πλαίσιο, το σταυρόλεξο για τη νέα κυβέρνηση της χώρας είναι σίγουρα για δυνατούς λύτες, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς πως η κουλτούρα των συνεργασιών στην Ισπανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού από το 1982 και έπειτα δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Μαριάνο Ραχόι, νικητής και συνάμα χαμένος των εκλογών με 28,72% και χωρίς αυτοδυναμία, διαμήνυσε χθες πως θα επιδιώξει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Παραδέχτηκε ωστόσο πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, θα απαιτήσει χρόνο και εξουθενωτικό διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, το πιο λογικό είναι το Λαϊκό Κόμμα να απευθυνθεί στους κεντρώους Ciudadanos, ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας δεν συγκεντρώνται οι 176 έδρες (τα δύο κόμματα έχουν αθροιστικά 163 έδρες), αριθμός απαραίτητος για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία. 

Ήδη, ο Ραχόι εισέπραξε τις πρώτες αρνήσεις, τόσο από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, όσο και από τους Podemos. Μάλιστα, οι Σοσιαλιστές ανακονώνοντας τις αποφάσεις τους, εκτιμούν πως αυτοί μπορούν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν «αποτελούν τη μόνη εναλλακτική στο Λαϊκό Κόμμα».

Ουσιαστικά το PSOE απευθύνει κάλεσμα στο αριστερό Podemos​ και στο κεντρώο Ciudadanos, ζητώντας στη στήριξή τους για κυβέρνηση συνεργασίας που θα αποκλείσει την Κεντροδεξιά από την διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι λοιπόν, τα τρία βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα είναι τα εξής: 

  • Μεγάλος συνασπισμός: Συγκυβέρνηση δηλαδή μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη αποκλειστεί, ενώ ούτως ή άλλως, τέτοιου είδους συνεργασία δεν έχει υπάρξει ποτέ στα χρονικά της Ισπανίας. 
  • Συνασπισμός των ηττημένων ή αλλιώς το σενάριο της Πορτογαλίας: Σε αυτή την περίπτωση, οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διεξάγουν συνομιλίες με τους Podemos και τους Ciudadanos, σχηματίζοντας έναν συνασπισμό... ηττημένων κομμάτων. Σε αυτή την περίπτωση οι έδρες που συγκεντρώνουν τα τρία κόμματα ανέρχονται σε 199, δηλαδή μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μένει να φανεί ωστόσο η στάση του κεντρώου Ciudadanos κατά τις συνομιλίες. 
  • Συμφωνία με τα τοπικιστικά κόμματα: Ακόμη μία προοπτική είναι η συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Podemos και των αυτονομιστικών κομμάτων από διάφορες περιοχές που κατέλαβαν 28 έδρες. Προς ώρας αυτό το σενάριο φαντάζει υλοποιήσημο, λόγω της θέσης του Podemos υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, που έχει προδιαθέσει θετικά τα αυτονομιστικά κινήματα και σε άλλες ισπανικές περιφέρειες.  

Τι ορίζει το Ισπανικό σύνταγμα 

Ο Βασιλιάς, έπειτα από συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα θα ορίσει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό. Αυτό θα γίνει μετά την πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας στις 13 Ιανουαρίου. 

Μετά ο υποψήφιος πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα οριστεί άλλος υποψήφιος ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Εάν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση εντός δύο μηνών, το Σύνταγμα ορίζει τη διεξαγωγή νέων εκλογών