Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της Γαλλίας μπήκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες για το 2014 της Μαρίν Λε Πεν και του πατέρα της Ζαν Μαρί.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες», για το κατά πόσο οι δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών ήταν ακριβείς και ειλικρινείς, δεδομένου ότι είχαν υποτιμηθεί ορισμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν από κοινού στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και τη νυν ηγέτιδα του κόμματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

Τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, τριετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των παραβατών.

Σύμφωνα με την Ανώτατη Αρχή, υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Ζαν Μαρί Λε Πεν συμπεριέλαβε στη δήλωσή του ορισμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία του. Του καταλογίζεται κυρίως ότι παρέλειψε να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία αλλά και ράβδους χρυσού για τις οποίες έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, από τον περασμένο Ιούνιο, από την υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομίας (Tracfin).

Το απόγευμα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για δικαστική διερεύνηση της δήλωσής της.

Η Ανώτατη Αρχή ενδιαφέρεται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν η Μαρίν και ο Ζαν Μαρί Λε Πεν με την ιδιότητά τους ως ευρωβουλευτές. Εφαρμόζοντας το άρθρο 40 του ποινικού κώδικα, «έκρινε απαραίτητο να αναφέρει τα γεγονότα (...) στον Οικονομικό Εισαγγελέα και να του διαβιβάσει το σύνολο των δύο φακέλων».

Η υπηρεσία στηρίζεται σε έναν νόμο περί διαφάνειας στη δημόσια ζωή που υιοθετήθηκε μετά την αποκάλυψη, στις αρχές του 2013, ότι ο υπουργός Ζερόμ Καϊζάκ διατηρούσε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. Ο νόμος υποχρεώνει τους υπουργούς, τους βουλευτές και ορισμένους τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Μέχρι σήμερα η Ανώτατη Αρχή έχει διαβιβάσει στη δικαιοσύνη δεκατρείς υποθέσεις: της Μαρίν και του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, της πρώην υπουργού Γιαμινά Μπενγκιγκί, εννέα βουλευτών και μιας τοπικής αιρετής αξιωματούχου, της Ιζαμπέλ Μπαλκανί. Μόνο μια υπόθεση, αυτή της Μπενγκιγκί, έχει εκδικαστεί και η πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχη για παραλείψεις στις δηλώσεις της, χωρίς όμως να της επιβληθεί κάποια ποινή.