Επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έπειτα από την πύρρειο νίκη που κατέγραψε στις εκλογές

Ο Ραχόι υπογράμμισε ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται κέρδισε τις εκλογές αυτές και θέλει να ξεκινήσει «διάλογο» με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως είπε, πολλά άλλα κόμματα έχουν ιδέες παρόμοιες με εκείνες του PP.

Είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι σταθερή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συνέχισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρέχει και πολιτική σταθερότητα στις αγορές.

«Το Λαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι έχει την ευθύνη και την εντολή για να ξεκινήσει διάλογο και να διερευνήσει τη βιωσιμότητα μιας σταθερής κυβέρνησης που θα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα εντός και εκτός της Ισπανίας», είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Το PP έλαβε ποσοστό 28,72% και ελέγχει 123 βουλευτές στο κοινοβούλιο, όμως του χρειάζονταν 176 έδρες ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, χωρίς να αναζητά συμμαχίες.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), που κατέλαβε την τέταρτη θέση, επέμεινε σήμερα ότι το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε τους Σοσιαλιστές (PSOE) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

Το PSOE, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει κάθε προσπάθεια του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέλαβε μεν την πρώτη θέση, αλλά όχι την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.