Σε αποκαλύψεις – σοκ για τον τρόπο στρατολόγησης μελών προχώρησε ένας τζιχαντιστής ο οποίος μίλησε στην αιγυπτιακή ιστοσελίδα  Daily News Egypt. 

Όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα, ο άνδρας που συνομίλησε με την αναλύτρια Hala Kindelberger λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους τζιχαντιστές που ζουν στην Ευρώπη και στο αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και άλλες χώρες.

Ερωτηθείς αν είναι εύκολο να κινηθεί στην ΕΕ, ο άνδρας απάντησε πως οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκά διαβατήρια, αν και παραδέχτηκε πως οι έλεγχοι που εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα δυσκόλεψαν την κατάσταση: 

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για τα αδέλφια μας που έχουν ξένα διαβατήρια και φυσικά ξέρουμε ότι (οι αστυνομικές αρχές) υποπτεύονται περισσότερο έπειτα από κάθε (τρομοκρατική) ενέργεια, αν και οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν καλοί.

Ο ίδιος προχώρησε σε αποκαλύψεις για τον τρόπο που τα μέλη του ΙΚ αποκτούν ευρωπαϊκή υπηκοότητα. «Το 80% αποκτά υπηκοότητα μέσω γάμων. Υπάρχουν πολλοί που αμάρτησαν με το να παντρευτούν μη μουσουλμάνες. Αλλά έχουν μετανοήσει στο Θεός και ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος και συγχωρεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρει πως οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.  «Στη Βρετανία, οι νέοι άνθρωποι διψούν για να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου και ότι τους συμπονούν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει πως το Βέλγιο και η Γερμανία είναι ακόμη δύο χώρες που τροφοδοτούν τους τζιχαντιστές

Μιλώντας για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο τζιχαντιστής υποστηρίζει πως «δεν είναι θύματα» γιατί τους αξίζει αυτό που παθαίνουν. Όπως τονίζει «εμείς δεν σφαγιάζουμε. Ο Αλλάχ είναι εκείνος που παίρνει τις ζωές και είναι εκείνος που επιλέγει. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια».

Ερωτηθείς αν φοβάται να ταξιδέψει τώρα με τα αυστηρά μέτρα των αστυνομικών αρχών, ο άνδρας ισχυρίζεται ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο, επομένως δε φοβάται ότι θα τον συλλάβουν, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό «θα μου φερθούν δίκαια».

Η αναλύτρια ισχυρίζεται πως ένας συνάδελφός της που ζει στην Αυστραλία και γράφει για τρομοκρατικές οργανώσεις έμαθε ότι ένας από τους βασικούς ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη στρατολόγηση μαχητών, βρισκόταν στη Γερμανία για μία ημέρα. Έτσι, έπειτα από συγκεκριμένες οδηγίες που έλαβε κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του.

«Δε μου έδωσε όνομα, αλλά μου ζήτησε να τον πω μεσολαβητή του Θεού. Είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Έζησε στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ για περισσότερα από 23 χρόνια πριν μετακομίσει στην Ολλανδία, όπου ζούσε για πέντε χρόνια. Από τότε και για περισσότερα δέκα χρόνια δεν έχει παραμείνει πάνω από τρεις μήνες σε μία χώρα και συνήθως μένει λίγες ημέρες σε διαφορετική χώρα για τη στρατολόγηση», γράφει στο κείμενό της η Kindelberger.