«Φαρμακερό» ήταν το σχόλιο που επιφύλασσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Όπως δηκτικά σχολίασε, οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν λιτότητα είναι καταδικασμένες να χάνουν την πλειοψηφία. 

«Παρά το ότι όλοι δηλώνουν πως πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε ήδη στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας είναι καταδικασμένες να χάσουν την πλειοψηφία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «ανομοιογενές» το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, προσθέτοντας: 

Η οικονομική συνταγή που επινόησε τα χρόνια αυτά η Ευρώπη δεν βοηθά τους πολίτες, και, παραδόξως, τιμωρεί όποιον την εφαρμόζει.

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, τέλος, «πρέπει να δούμε αν η Ευρώπη θα κατανοήσει ότι μια μυωπική πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας δεν μας οδηγεί πουθενά» και για τον λόγο αυτό, τους επόμενους μήνες, ο ίδιος «θα δώσει μια μάχη για την κοινωνική, πολιτισμική Ευρώπη, για την Ευρώπη της ανανέωσης και της απασχόλησης. Όχι μόνον για την Ευρώπη των αριθμών, των παραμέτρων και των περιορισμών».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «ελπίζει σε μια πιο μεγάλη παρέα», για «να δοθεί μάχη υπέρ και όχι κατά της Ευρώπης», ώστε να τύχει υπεράσπισης «και το συμφέρον της Ιταλίας».