Εάν το 2014 ήταν το έτος της προέλασης στη Συρία και το Ιράκ για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το 2015 ήταν αυτό της εδραίωσης. Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται, το ΙΚ συνέχισε να είναι μία τεράστια απειλή για τον πλανήτη, συνεχίζοντας τις στρατιωτικές αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Όλα αυτά, παρότι μειώθηκαν τα εδάφη που έχει στην κατοχή του, απότοκο των βομβαρδισμών που διεξάγουν οι δυτικοί και οι ρώσοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με το IHS Confilct Monitor το ISIS έχασε περίπου 14% των εδαφών που είχε στην κατοχή του από τον περασμένο Ιανουάριο. Και ορισμένες από τις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν, ήταν κρίσιμες για τις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένης της συνοριακής με την Τουρκία πόλης Ταλ Αμπιάντ

Οι τζιχαντιστές έχασαν επίσης ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Ράκκα με την μεγαλύτερη πόλη που έχει στην κατοχή του στο Ιράκ, τη Μοσούλη. Στο Ιράκ ειδικότερα, στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων επανήλθε η πόλη Τικρίτ – γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν- καθώς και το διυλιστήριο πετρελαίου Μπαϊτζί. 

Το ΙΚ ωστόσο φέτος κατέγραψε και ορισμένα εδαφικά κέρδη, όπως η κατάληψη της ιρακινής πόλης Ραμάντι και της συριακής πόλης Παλμύρα τον Μάιο. Αυτά τα κέρδη όμως αντισταθμίζονται από τις απώλειες εδαφών στη βόρεια Συρία, κυρίως από κούρδους μαχητές.