Τρομοκρατική επίθεση εναντίον των αρχών ασφαλείας αποτράπηκε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή της Ορλεάνης στη Γαλλία

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, δύο Γάλλοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις την 19η Δεκεμβρίου στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον υπουργό, για δύο Γάλλους πολίτες ο ένας εκ των οποίων είναι «ηλικίας 20 ετών και δεν είχε ποινικό μητρώο, ο δεύτερος είναι ηλικίας 24 ετών και είχε ποινικό μητρώο».

Αστυνομικές πηγές στο Παρίσι επισημαίνουν ότι οι δύο Γάλλοι έχουν καταγωγή από το Μαρόκο και το Τόγκο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Καζνέβ οι δύο άνδρες διατηρούσαν «επαφές με έναν Γάλλο τζιχαντιστή που βρίσκεται στη Συρία και η έρευνα θα αποκαλύψει εάν εκείνος ήταν ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων, για τις οποίες ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της κράτησής του ομολόγησε ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν εναντίον στρατιωτικών, χωροφυλάκων, αστυνομικών και κρατικών αξιωματούχων».

«Αυτές οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς εργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών και ο αριθμός των επιθέσεων που έχουν αποτραπεί στη γαλλική επικράτεια από το 2013 έχει ανέλθει στις 10» τόνισε με ικανοποίηση ο υπουργός, που εξήρε το έργο της DGSI.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε σήμερα ότι 3.414 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στα σύνορα της χώρας μετά την επιβολή ελέγχων έπειτα από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«3.414 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής επαναπροωθηθεί λόγω της απειλής που αντιπροσώπευαν για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη» επισήμανε ο Καζνέβ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Γαλλία «τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά (της)», όπως «το προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν σε τέτοιους είδους περιστάσεις».