Τη μετονομασία 30 δρόμων με ονόματα τα οποία συνδέονται με τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975), αποφάσισε η δημοτική αρχή της Μαδρίτης, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα της Ισπανίας.

Η απόφαση εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλατφόρμας πολιτών Ahora Madrid που έχει και την εξουσία στον δήμο, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του φιλελεύθερου σχηματισμού Ciudadanos

Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διατηρούσε την εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα τα προηγούμενα 24 χρόνια, καταψήφισε την πρόταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

Η αλλαγή των ονομάτων θα ισχύσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, κατ΄ εφαρμογή του Νόμου για την Ιστορική Μνήμη, με σκοπό την αναγνώριση των θυμάτων του φρανκισμού και είχε εγκριθεί το 2007, όταν στην εξουσία βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η πρωτεύουσα θα δώσει επίσης νέα ονόματα στους δρόμους που φέρουν ονόματα στρατηγών του Φράνκο, όπως ο Εμίλιο Μόλα ο οποίος, μετά τη νίκη του κεντροαριστερού Λαϊκού Μετώπου το 1936, ήταν ο κύριος υποκινητής του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η σοσιαλιστική παράταξη έχει καταγράψει περισσότερους από 170 δρόμους και πλατείες που φέρουν ονόματα προσώπων πρώτης γραμμής του φρανκισμού και της Φάλαγγας, φασιστικής έμπνευσης κόμματος που ιδρύθηκε το 1933.

Αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες μετονομασίες δρόμων.