Οκτώ επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα στη Μεσόγειο υπό ιταλικό συντονισμό επέτρεψαν να μεταφερθούν με ασφάλεια 782 πρόσφυγες σε πλοία.

Οι ιδιαίτερα ήπιες καιρικές συνθήκες για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται πως ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν να αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία.

Οκτώ επιχειρήσεις διεξήχθησαν για να σωθούν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε επτά φουσκωτά και μια λέμβο και έπλεαν στα ανοικτά της Λιβύης.

Το σκάφος Dattilo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, το πλοίο Bourbon Argos της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), το πλοίο Cigala Fulgesi του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κι ένα φορτηγό πλοίο υπό λιβεριανή σημαία συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Το Cigala Fulgesi, το οποίο επιβίβασε 214 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους 61 γυναίκες και δύο ανήλικους, ανέσυρε επίσης τη σορό ενός άνδρα που πέθανε από άγνωστη αιτία.

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο στο έδαφος κρατών-μελών της ΕΕ, στην πλειονότητά τους μέσω των επικίνδυνων θαλάσσιων οδών της Μεσογείου (972.000), ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τα Ηνωμένα Έθνη.

Συνολικά το 2015, τουλάχιστον 3.692 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.