Ετοιμότητα για συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης δήλωσε η Συρία και ελπίζει ότι ο διάλογος θα βοηθήσει τη χώρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομοφώνως την περασμένη Παρασκευή απόφαση η οποία προβλέπει διεθνή οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, σε μία σπάνια κίνηση ενότητας της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε μία σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να συγκαλέσει ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη στο τέλος του Ιανουαρίου.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών μίλησε στους δημοσιογράφους στα αγγλικά λέγοντας ότι είπε στον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι πως "είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συρο-συριακό διάλογο στη Γενεύη χωρίς οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη".

Είπε επίσης ότι "η αντιπροσωπεία της Δαμασκού θα είναι έτοιμη μόλις λάβουμε τον κατάλογο της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης".

"Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα επιτύχει να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας", είπε ο Μουάλεμ.

"Η κυβέρνηση αυτή θα συγκροτήσει μία συνανταγματική επιτροπή για την κατάρτιση νέου συντάγματος με νέο εκλογικό νόμο ώστε βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν σε διάστημα 18 μηνών περίπου".

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επικυρώνει σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Βιέννη και προβλέπει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή εκλογών σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών.

Ωστόσο, παραμένουν τα εμπόδια ως προς την εφαρμογή μίας ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία καθαρή στρατιωτική νπικη επί του πεδίου, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την αντιπροσώπευση της συριακής αντιπολίτευσης και το μέλλον του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε μέλη του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στο Πεκίνο για την αναζήτηση τρόπων προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παρά την εξάρτησή της από τους μεσανατολικούς ενεργειακούς πόρους, η Κίνα παραμένει περιφερειακός διπλωματικός παράγοντας στη συριακή κρίση και έχει εκχωρήσει τον πρωταγωνιστικό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.