Ροπή προς στη βαναυσότητα και πλήρης έλλειψη τύψεων για τη σφαγή των μουσουλμάνων στην Σερμπρένιτσα, είναι τα δύο πράγματα που χαρακτηρίζουν τον Ράκτο Μλάντιτς, δήλωσε την Τετάρτη (01/06) ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Κρίστοφελ Χιλ στην πΓΔΜ.
Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ την περίοδο 1996-1999 και στη συνέχεια ειδικό απεσταλμένο στο Κόσοβο, ο οποίος διηγήθηκε στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ΝPR την πρώτη συνάντησή του με τον τότε στρατηγό Μλάντιτς τον Σεπτέμβριο του 1995 στη διάρκεια δείπνου που είχε οργανωθεί στο εξοχικό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Μιλόσεβιτς είπε τότε στον κ. Χιλ ότι "δεν έχει ακόμα διαπραγματευτεί την άρση του αποκλεισμού του Σεράγεβου, ότι δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος αλλά ότι υπήρχε κάποιος ικανός να το κάνει και πως αυτός ήταν ο στρατηγός Μλάντιτς", ανέφερε ο κ. Χιλ.

Έτσι, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης γνωρίστηκε με τον στρατηγό Μλάντιτς, τον οποίο περιέγραψε ως "κακό και σκοτεινό άνθρωπο" που ήταν γνωστό "ότι κάποτε στραγγάλισε ένα γουρούνι μπροστά σε έναν Ολλανδό διοικητή για να του δείξει την έφεσή του στην αγριότητα".

"Ήθελε πολύ να περνάει στον κόσμο την εικόνα του πολύ σκληρού στρατιώτη. Είχε πολλές σχέσεις με τον σερβικό στρατό και το στρατό της ΠΓΔΜ αν και πολλοί είναι οι στρατιωτικοί που λένε ότι ήταν ο χειρότερος μαθητής στην Στρατιωτική Ακαδημία", κατέληξε η διήγηση του αμερικανού πρώην διπλωμάτη.