Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα αρχίσει τον "εθνικό διάλογο" στη Συρία, η οποία συγκλονίζεται από τα μέσα Μαρτίου από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, μετέδωσε σήμερα η συριακή τηλεόραση.

"Το όργανο αυτό θα θέσει τις βάσεις για έναν εθνικό διάλογο, και θα προσδιορίσει τον μηχανισμό και το πρόγραμμα του", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Ασαντ ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη αυτού του οργανισμού, τους ζήτησε να "διατυπώσουν τις γενικές αρχές του διαλόγου που θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα ώστε τα διάφορα ρεύματα να μπορέσουν να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους".

Αυτός ο οργανισμός αποτελείται από τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ-Σάρα, ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ, και του Εθνικού Προοδευτικού Μετώπου (FNP, συνασπισμός κομμάτων υπό την ηγεσία του κόμματος Μπάαθ), καθώς και ένα συγγραφέα και ένα καθηγητή.

"Τα διάφορα μέρη πρέπει έτσι να συνεισφέρουν στην διεύρυνση της συμμετοχής (στην πολιτική ζωή), συμβάλλοντας στην επεξεργασία ενός εκλογικού νόμου και ενός νόμου περί πολιτικών κομμάτων", δήλωσε ο Άσαντ.

Του μέτρου αυτού προηγήθηκε η ανακοίνωση χθές Τρίτη γενικής αμνηστίας που εκτείνεται στα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων και στους πολιτικούς κρατούμενους, ένα βασικό αίτημα των αντιφρονούντων. Εκατοντάδες πολιτικών κρατουμένων και κρατούμενοι συνείδησης αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ-Ραχμάν, που εδρεύει στο Λονδίνο.
TAGS