Προς απέλαση εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών από την κεντρική Αμερική προσανατολίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με αυτό το γεγονός να πυροδοτεί έντονες επικρίσεις από υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της εισόδου ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι γίνονται προετοιμασίες για τη σύλληψη και την απέλαση, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου, των οικογενειών που έχει ήδη αποφασιστεί να επαναπατριστούν.

Την είδηση ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, το σχέδιο αυτό θεωρείται «αμφιλεγόμενο» εντός της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και δεν έχει λάβει οριστικό πράσινο φως.

Ωστόσο πηγές στην αμερικάνικη κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) θα σηματοδοτήσει μια μετατόπιση από τη στοχοθέτηση προσώπων στη στοχοθέτηση οικογενειών.

Εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, που διατηρεί το προβάδισμα μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, είπε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε έντονες «ανησυχίες για τα δημοσιεύματα αυτά» και πρόσθεσε ότι έχει «ζωτική σημασία» να αντιμετωπιστούν «δίκαια» οι μετανάστες και «η χώρα μας να προσφέρει καταφύγιο σε όλους όσοι το χρειάζονται».

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η χώρα μας ήταν πάντα ένας φάρος ελπίδας, ένα καταφύγιο για τους καταπιεσμένους... πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες που ζητούν καταφύγιο εδώ, όχι να διώξουμε» τους ανθρώπους αυτούς.

Ακόμη ένας αντίπαλος της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο' Μάλεϊ, χαρακτήρισε «λάθος» το σχέδιο κλιμάκωσης των συλλήψεων και των απελάσεων «προσφύγων από την Κεντρική Αμερική που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο».

Πολλοί υπήκοοι χωρών της Κεντρικής Αμερικής που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ λένε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσουν, ειδικά από τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε κατηγορήσει τον Ιούνιο το Μεξικό ότι στέλνει «βιαστές κι εγκληματίες» στις ΗΠΑ και είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «μολυσματική ασθένεια». Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα περί μαζικών απελάσεων, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ουάου, χάρη στην πίεση που άσκησα, θα αρχίσουν απελάσεις μεγάλης κλίμακας. Καιρός είναι».

Υπέρ των απελάσεων τάχθηκε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας και Κυβερνητικών Υποθέσεων. «Η πρωταρχική λύση για να αμβλυνθεί η συνεχιζόμενη κρίση είναι να εξαλειφθεί το κίνητρο που προκύπτει από το γεγονός ότι επιτρέπεται στο 95,6% των ανθρώπων να παραμένει στις ΗΠΑ», μέσω μιας «ταχείας» και «ανθρωπιστικής» διαδικασίας «επιστροφής τους στις πατρίδες τους», είπε ο Τζόνσον.