Βροντερό ''όχι'' για νέες εκλογές λένε οι Ισπανοί, τασσόμενοι υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, κυβέρνηση συμμαχίας θέλουν τα δύο τρίτα των πολιτών, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο επιθυμεί να διεξαχθούν νέες πρόωρες εκλογές στη χώρα, έπειτα από αυτές της περασμένης Κυριακής.

Μόλις το 7% εξ όσων ερωτήθηκαν είπε ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το 87,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε το ίδιο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του - υπηρεσιακού πλέον - πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε μεν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής αλλά απώλεσε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Και τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχασαν ψήφους οι οποίες μετακινήθηκαν σε δύο νεοπαγή κόμματα, το οικονομικά φιλελεύθερο και κοινωνικά συντηρητικό Ciudadanos (Πολίτες) αλλά και το αριστερό Podemos (Μπορούμε).

Μόλις το 1,4% όσων δήλωσαν υποστηρικτές του PP θα μετέβαλε την ψήφο του σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του PSOE που δήλωσε ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα αντιθέτως ανέρχεται σε 6,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Invymark για το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Το 27% όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι θα προτιμούσε να δει τον Ραχόι να παραμένει στον θώκο του πρωθυπουργού, ενώ το 26% εξέφερε την άποψη ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει ο ηγέτης του Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 προσώπων διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του προς τους Ισπανούς, ο βασιλιάς Φελίπε ζήτησε να υπάρχει ανοχή στην πολιτική ποικιλομορφία. Ο μονάρχης, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου είναι σήμερα υψηλότερο από αυτά των πολιτικών στην Ισπανία, είπε ότι ενέχει κινδύνους η προσπάθεια επιβολής των απόψεων ενός κόμματος στα άλλα.

Αυτό «μας οδήγησε ιστορικά στην παρακμή, στη φτώχεια και στην απομόνωση. Είναι ένα σφάλμα του παρελθόντος μας το οποίο δεν πρέπει να επαναλάβουμε», είπε ο Φελίπε, αναφερόμενος προφανώς στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.