Η ανταποκρίτρια στο Πεκίνο του γαλλικού περιοδικού L' Obs, Ουρσουλά Γκοτιέ, δήλωσε ότι έλαβε την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές πως θα απελαθεί ντε φάκτο στις 31 Δεκεμβρίου, μετά την μη ανανέωση της δημοσιογραφικής της κάρτας και της θεώρησης του διαβατηρίου της.

Ανταποκρίτρια στο Πεκίνο τα τελευταία έξι χρόνια, η Γκοτιέ δέχθηκε εδώ και ένα μήνα βίαιες επιθέσεις από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την δημοσίευση άρθρου της στο οποίο περιέγραφε την κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο στην Σιντζιάνγκ, μια τεράστια περιοχή που κατοικείται από μουσουλμάνους στη δυτική χώρα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τής τηλεφώνησε σήμερα για να την ενημερώσει ότι ελλείψει «δημόσιας συγνώμης» από την πλευρά της, η δημοσιογραφική της κάρτα δεν θα ανανεωθεί.

Η γαλλίδα ανταποκρίτρια είχε ήδη δηλώσει στις αρχές ότι κατά τη γνώμη της «δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης» και είναι «αδιανόητο» να ζητήσει συγνώμη. Η άρνηση για την ανανέωση δημοσιογραφικής κάρτας και της θεώρησης διαβατηρίου ισοδυναμεί με απέλαση.

Η Γκοτιέ είναι η πρώτη ξένη ανταποκρίτρια στην Κίνα που υφίσταται ένα τέτοιο μέτρο μετά την απέλαση της Μελίσα Τσαν το 2012, ανταποκρίτριας της αγγλικής υπηρεσίας του δικτύου Al Jazeera.

Το άρθρό της δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του L'Obs με τίτλο: «Μετά τις επιθέσεις, η αλληλεγγύη της Κίνας δεν είναι χωρίς υστεροβουλία» και αναφέρεται στην αντίδραση του Πεκίνου μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Σε αυτό, η Γκοτιέ περιγράφει τα μέτρα καταστολής και την πολιτική αντιτρομοκρατικών μέτρων που εφαρμόζει το Πεκίνο στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, η οποία κατοικείται από μουσουλμάνους Ουιγούρους και μαστίζεται εδώ και δύο χρόνια από μια αναζωπύρωση αιματηρών βίαιων επεισοδίων.

Το άρθρο προκάλεσε την καταδίκη του Πεκίνου και οδήγησε στη δημοσίευση πύρινων άρθρων από τις προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες Global Times και China Daily, τα οποία κατηγορούν την δημοσιογράφο ότι χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όταν γράφει για την τρομοκρατία.

Αυτή η οξύτατη εκστρατεία συνοδεύτηκε στο διαδίκτυο από χιλιάδες σχόλια, συχνά βίαια, υβριστικά, ακόμη και απειλητικά, κινέζων χρηστών.

Η ανταποκρίτρια είχε κληθεί τρεις φορές στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τους ξένους ανταποκριτές.