Σε νέες καταγγελίες ότι η Άγκυρα προχωράει σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές προχώρησε σήμερα η Μόσχα.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο ρωσικός στρατός, «οι τρομοκράτες περνούν ελεύθερα τα τουρκικά σύνορα, με προορισμό την Άγκυρα, παρέχοντας λογισμικό στους μαχητές». Όπως είπε εκπρόσωπος του στρατού στο Russia Today, οι αποδείξεις είναι «ξεκάθαρες».

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας υπάρχουν στη κατοχή του στρατού αεροφωτογραφίες από την περιοχή Ζάκχο, μία πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν, στις οποίες καταγράφονται 11.775 βυτία πετρελαίου και φορτηγά και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Σημειώνεται ότι ρώσος στρατηγός μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα επεσήμανε πως «το πετρέλαιο από Ιράκ και Συρία περνάει μέσα από το σημείο ελέγχου του Ζάκχο».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως τα φορτηγά που μεταφέρουν πετρέλαιο συνεχίζουν να διασχίζουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, παρότι ο αριθμός τους βόρειες και δυτικές διαδρομές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Συρία μειώνεται.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του δορυφόρου, ο αριθμός των φορτηγών με πετρέλαιο που περνούν μέσα της βόρειας οδού προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπατμάν, έχει μειωθεί αισθητά», πρόσθεσε.

Μάλιστα, το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει μαχητικά να καταστρέφουν φορτηγά με πετρέλαιο σε εγκαταστάσεις τζιχαντιστών. Τα οχήματα τυλίγονται στις φλόγες αφού έχουν πληγεί με ακρίβεια από ρωσικά αεροσκάφη.