Τις ωμότητες των τζιχαντιστών κατήγγειλε κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Όπως κάθε Χριστούγεννα, ο Φραγκίσκος από το Αποστολικό Παλάτι απευθύνθηκε σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκατομμύρια καθολικοί σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το μήνυμά του από την τηλεόραση.

Σε αυτό το τρίτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ποντιφικάτου του, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταδίκασε τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες» στην Αίγυπτο, τη Βηρυτό, το Παρίσι, το Μπαμακό, και την Τύνιδα» και κατήγγειλε το γεγονός ότι από την τρομοκρατική δράση «δεν γλυτώνει η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρων λαών».

Ο Φραγκίσκος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στόχων των οποίων είναι να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη. «Μακάρι να υπάρξει συμφωνία στον ΟΗΕ για να σιγήσουν το συντομότερο δυνατόν η κλαγγή των όπλων στη Συρία. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η συμφωνία για τη Λιβύη να αποσπάσει την υποστήριξη όλων» των πρωταγωνιστών.

Ενώ νέα επεισόδια βίας βυθίζουν στο πένθος τη Δυτική Όχθη, ο Πάπας κάλεσε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να επαναλάβουν «έναν απευθείας διάλογο», υπενθυμίζοντας ότι η σύγκρουσή τους έχει «σοβαρές επιπτώσεις» για τη Μέση Ανατολή.

Ο Φραγκίσκος απηύθυνε νέα έκκληση επιμένοντας για το άνοιγμα των δυτικών κοινωνιών στους μετανάστες και τους πρόσφυγες του νότου. Ζήτησε επίσης να συνοδεύονται από «πολλές ευλογίες όλοι αυτοί -ιδιώτες και κράτη- που μεριμνούν με γενναιοδωρία για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών, τη φιλοξενία τους, που τους βοηθούν να ενταχθούν» σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Ποντίφικας θύμισε επίσης την τύχη των χριστιανών «που διώκονται σε πολλά μέρη του κόσμου, εξαιτίας της πίστης τους», οι οποίοι «είναι οι σημερινοί μας μάρτυρες».