Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα φυλάσσονται σωστά, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Oesterreich.

Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, ενώ είναι τελείως σαφές ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία δεν μπορούν να δεχθούν το 2016 και πάλι τόσο πολλούς ανθρώπους, αλλά το 2016 χρειάζεται να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση, διαφορετικά ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ θα καταφεύγουν σε μεμονωμένες λύσεις, και αυτό δεν θα ήταν καλό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η βάση για ένα «Χώρο του Σένγκεν» που θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα ήταν η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάτι που η Ευρώπη έχει παραμελήσει επί μακρόν και δεν μπορεί να συνεχίσει να το δέχεται περαιτέρω το 2016.

Στη σημερινή συνέντευξή του ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει η απεριόριστη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων, γι αυτό είναι απαραίτητο ένα ανώτερο όριο, το οποίο δεν πρέπει κάποιος να καθορίσει ιδεολογικά αλλά είναι μία αναγκαιότητα, και ο καθορισμός του δεν είναι υπόθεση μόνον του υπουργού Εξωτερικών, πάντως η Αυστρία δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί πάλι τόσους πολλούς ανθρώπους.

Σε σχέση με την τρομοκρατία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του πως αυτή δεν πρόκειται να περιοριστεί εάν δεν καταπολεμηθεί, ενώ απέναντί της δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ουδέτερη στάση.

«Πρέπει να καταπολεμηθούν οι βάρβαροι του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, είναι απαραίτητη μια ιδεολογική αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον αυτών των εξτρεμιστών διαφθορέων», αναφέρει.

Τέλος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα εάν στην Αυστρία υποτιμάται ο Ισλαμισμός, επισημαίνει ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία και ότι στην Αυστρία υπάρχει η θρησκευτική ελευθερία, όμως η τρομοκρατία είναι κάτι άλλο και πρέπει να καταπολεμηθεί σε αστυνομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.