Χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα, όπως επίσης και πολίτες θα απομακρυνθούν αύριο από τρία προάστια στα νότια της Δαμασκού, μετά την επίτευξη μιας πρωτοφανούς συμφωνίας με το συριακό καθεστώς.

Βάσει της συμφωνίας εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευσή τους και η μεταφορά τους στη Ράκα και τη Μάρεα. Πρόκειται για την πρώτη συννενόηση αυτού του είδους που αφορά και μέλη της ISIS. Μέχρι σήμερα, οι προσωρινές εκεχειρίες που εφαρμόζονταν κατά καιρούς αφορούσαν μαχητές διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη συριακή αντιπολίτευση.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων των κατοίκων των τριών προαστίων. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι άθλιες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιορκίας τους από τον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με τις πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία αφορά τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ και τα γειτονικά προάστια Κάνταμ και Χάτζας αλ Άσουαντ. Το Χάτζας αλ Άσουαντ ήταν βάση της ISIS κοντά στην πρωτεύουσα.

«Βρέθηκε συμφωνία για την αποχώρηση 4.000 πολιτών και ενόπλων που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων την ISIS και το Μέτωπο Αλ Νόσρα (σ.σ. ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) που αρνούνται τη συμφιλίωση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών θα ξεκινήσει το Σάββατο, διευκρίνισε. Ορισμένοι θα μεταφερθούν στη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και άλλοι στη Μάρεα, μια κοινότητα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα.