Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλης μίας, ανέλαβε σήμερα μια ένοπλη κουρδική οργάνωση που κάποτε συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (TAK) δηλώνει ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση με όλμο την Τετάρτη, από την οποία προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε πέντε αεροσκάφη.

Η οργάνωση TAK έχει και στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει εκτός της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται συνήθως το PKK, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Το 2012 είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα λεωφορείο του τουρκικού στρατού από την οποία είχαν σκοτωθεί 2 στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί 12 άνθρωποι σε μια παραλιακή πόλη.

Το TAK έχει ανακοινώσει ότι οι σχέσεις του με το PKK έχουν διακοπεί. Και οι δύο οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.