Ο ηγέτης του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) δήλωσε χθες ότι ελπίζει να ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κίνημα του -την δεύτερη τη τάξει οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία- και την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, με υπόδειγμα αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Μπογοτά και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

O ELN, ο οποίος σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960, εμπνευσμένος από τη δράση του Τσε Γκεβάρα, ενεπλάκη από τον Ιανουάριο του 2014 σε έναν «διερευνητικό διάλογο» με την κυβέρνηση, παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και τρία χρόνια στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στις αρχές και αντιπροσώπους της οργάνωσης FARC.

Οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι ως τώρα «δημόσιες» αντιθέτως έχουν «εμπιστευτικό» χαρακτήρα, εξήγησε ο επικεφαλής του ELN, Νικολάς Ροδρίγκες Μπαουτίστα, γνωστός και ως «Γκαμπίνο», σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βασκική εφημερίδα Gara.

Πάντως, σημείωσε ο ίδιος, «καταφέραμε να ορίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για τις διαπραγματεύσεις. Η δυσκολία είναι να διευθετηθούν τα επιχειρησιακά ζητήματα ενόψει της δημόσιας φάσης (των διμερών συνομιλιών). Φρονούμε ότι εντέλει ήρθε η ώρα για να αρχίσουν, την επόμενη χρονιά», οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

«Η ειρήνη είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για όλη την Κολομβία και ο ELN είναι προσηλωμένος σ' αυτήν. Είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες», συνέχισε ο «Γκαμπίνο».

Ο ηγέτης του ELN υπογράμμισε ότι είναι επείγον να «διαπραγματευθούμε μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός». «Όμως, από την έναρξη των συνομιλιών, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στις περιοχές που ελέγχουμε», κατήγγειλε ο ίδιος.

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα (εμπόλεμα) μέρη» είναι μια από τις σημαντικότερες «δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», αναγνώρισε ο Νικολάς Ροδρίγκες Μπαουτίστα.

Οι αρχές της Κολομβίας κατηγορούν από την πλευρά τους τον ELN, που διαθέτει κατά τα κυβερνητικά στοιχεία περίπου 1.500 μαχητές, ότι έχει κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση στη Μπογοτά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την οργάνωση FARC, η οποία πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 7.000 μαχητές, ωστόσο τα δύο μέρη δεν αναμένεται πλέον να υπογράψουν μια οριστική, συνολική συμφωνία ειρήνης τον Μάρτιο, αντίθετα με ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, που σημαδεύτηκε από μια σειρά εξεγέρσεων αγροτών και κατόπιν τη δράση ανταρτών που ανήκουν στην αριστερά, ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, των ενόπλων δυνάμεων και συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, έχει στοιχίσει μέσα στον τελευταίο μισό αιώνα τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται, ενώ έξι εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.