Σε συμφωνία κατέληξαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σε ένα θέμα που βάρυνε εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και αφορούσε στις γυναίκες εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε ιάπωνες στρατιώτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγγνώμη από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τη δημιουργία ταμείου 1 δισ. γεν για γυναίκες που είχαν πέσει θύματα της πρακτικής.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο νοτιοκορεάτης Γιουν Μπιουνγκ-Σε και ο ιάπωνας Φούμιο Κισίντα. 

«Η Ιαπωνία αναλαμβάνει βαθιά ευθύνη για το ζήτημα των γυναικών ανακούφισης» ανέφερε ο Κισίντα, χρησιμοποιώντας τον συνηθισμένο ευφημισμό για την υπόθεση.

«Για άλλη μία φορά, ο Σίνζο Άμπε ζητά ως ιάπωνας πρωθυπουργός συγγνώμη και εκφράζει μεταμέλει για όσες υπέφεραν ως γυναίκες ανακούφισης και υπέστησαν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα» συνέχισε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Από την νοτιοκορεατική πλευρά, ο ΥΠΕΞ της Σεούλ ανέφερε πως η Νότιος Κορέα «θα θεωρήσει πλήρως και μη αντιστρέψιμα λυμένο το ζήτημα εάν το Τόκιο υλοποιήσει τη συμφωνία» που επιτεύχθηκε.