Ιαπωνία και Ν. Κορέα εδώσαν τα χέρια για τις «σκλάβες του σεξ» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιαπωνία και Ν. Κορέα εδώσαν τα χέρια για τις «σκλάβες του σεξ» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε συμφωνία κατέληξαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σε ένα θέμα που βάρυνε εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και αφορούσε στις γυναίκες εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε ιάπωνες στρατιώτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγγνώμη από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τη δημιουργία ταμείου 1 δισ. γεν για γυναίκες που είχαν πέσει θύματα της πρακτικής.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο νοτιοκορεάτης Γιουν Μπιουνγκ-Σε και ο ιάπωνας Φούμιο Κισίντα. 

«Η Ιαπωνία αναλαμβάνει βαθιά ευθύνη για το ζήτημα των γυναικών ανακούφισης» ανέφερε ο Κισίντα, χρησιμοποιώντας τον συνηθισμένο ευφημισμό για την υπόθεση.

«Για άλλη μία φορά, ο Σίνζο Άμπε ζητά ως ιάπωνας πρωθυπουργός συγγνώμη και εκφράζει μεταμέλει για όσες υπέφεραν ως γυναίκες ανακούφισης και υπέστησαν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα» συνέχισε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Από την νοτιοκορεατική πλευρά, ο ΥΠΕΞ της Σεούλ ανέφερε πως η Νότιος Κορέα «θα θεωρήσει πλήρως και μη αντιστρέψιμα λυμένο το ζήτημα εάν το Τόκιο υλοποιήσει τη συμφωνία» που επιτεύχθηκε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο