current views are: 6

28 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση14:43

Βρετανία: Επίσκεψη Κάμερον στις πλημμυροπαθείς περιοχές

Επίσκεψη στις πλημμυροπαθείς περιοχές της βόρειας Αγγλίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Δημοσίευση 14:43’

Επίσκεψη στις πλημμυροπαθείς περιοχές της βόρειας Αγγλίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσκεψη στις πλημμυροπαθείς περιοχές της βόρειας Αγγλίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Τις προηγούμενες ημέρες πλημμύρες “χωρίς προηγούμενο” είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε στη διάρκεια του πρωινού με στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των κτιρίων του Γιορκ, στην περιοχή Γιορκσάιρ (βόρεια), σύμφωνα με ένα tweet που ανέβηκε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Οι πλημμύρες αυτές οφείλονται στις καταρρακτώδεις βροχές που σάρωσαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο καιρός ήταν πιο ήπιος σήμερα, 18 προειδοποιήσεις για κίνδυνο σοβαρών και επικίνδυνων πλημμυρών παραμένουν πάντα σε ισχύ, και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέων νεροποντών στα μέσα της εβδομάδας.

Ιδιαίτερα επλήγη η ιστορική πόλη Γιορκ, χτισμένη στο σημείο όπου συμβάλλουν οι ποταμοί Ουζ και Φος, όπου ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν, με το νερό να σκεπάζει σε ορισμένα σημεία τα αυτοκίνητα και 500 πλημμυρισμένα κτίρια.

Η στάθμη του Ουζ σταθεροποιήθηκε στα 5,2 μέτρα πάνω από το κανονικό, όμως “παραμένουμε εν τω μέσω ενός μεγάλου συμβάντος”, δήλωσε στο BBC ο Τσάρλι Κροφτ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Χθες οι κάτοικοι πέρασαν τη μέρα τους τοποθετώντας τσουβάλια με άμμο μπροστά στα σπίτια τους ως ανάχωμα στην ορμή των νερών.

“Ζω 26 χρόνια στο Γιορκ και δεν έχω δει ποτέ την πόλη σε αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ένας κάτοικος, ο Μάικλ Άντερσον.

Αντιμέτωπος με επικρίσεις ο Κάμερον

“Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι ο Κάμερον είχε πάρει μαθήματα από τις πλημμύρες του 2013-14. Προφανώς όχι”, δήλωσε ο Τζάστιν Μπόουντεν από το συνδικάτο GMB.

Αντιμέτωπος με επικρίσεις ο Κάμερον είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

“Τα φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνιμα και προσωρινά, έπαιξαν βασικό ρόλο, αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ που αυτά υπερχείλισαν, και πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο”, δήλωσε χθες, υπογραμμίζοντας πως οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών έφθασαν σε ένα επίπεδο “χωρίς προηγούμενο”.

Όμως για την εφημερίδα The Guardian, “τα κούφια λόγια ή ακόμη και ο στρατός δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια συγκροτημένη πολιτική για την πρόληψη των πλημμυρών”

“Η κλιματική αλλαγή και μια ανεπαρκής προετοιμασία”, γράφει η εφημερίδα, “διασφαλίζουν ότι οι πλημμύρες θα γίνουν ένα δεδομένο οδυνηρά συχνό της ζωής στη Βρετανία στο μέλλον”.

 


σχετικα αρθρα