Το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας απέκλεισε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι «δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος».

Η συγκεκριμένη δήλωση μάλλον έχει αποδέκτη κυρίως το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο υποστηρίζει πως η Ισπανία πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα πολυεθνικό κράτος, και έχει δεσμευθεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που εισέλθει στην κυβέρνηση.

«Δεν θα συζητήσουμε θέματα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε σήμερα ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα πρέπει να αποκηρύξει την υπόσχεσή του να γίνει δημοψήφισμα αν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι που κέρδισε 123 έδρες –πολύ λιγότερες από τις 176 τουλάχιστον που απαιτούνταν προκειμένου να κυβερνήσει μόνο του– και οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, απορρίπτουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία.