Κατά γενική ομολογία, το Ισλαμικό Κράτος είναι κάτι παραπάνω από μία απλή τρομοκρατική οργάνωση. Πέραν της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του σύγχρονου οπλισμού που παρέχεται στους τζιχαντιστές, το ΙΚ στα εδάφη που ελέγχει σε Συρία και Ιράκ έχει εγκαθιδρύσει κρατικές δομές για να διαχειρίζεται την καθημερινότητα των υπηκόων του. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται έγγραφα που έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει μέχρι και «υπουργεία», τα οποία διαχειρίζονται τα... λάφυρα του πολέμου. 

Τα έγγραφα καταδεικνύουν πως το Ισλαμικό Κράτος έχει προχωρήσει σε οργάνωση όλων των δραστηριοτήτων του που απορρέουν από τις πολεμικές επιχειρήσεις σε μία σειρά από τομείς όπως η διαχείριση των αιχμαλώτων, των πετρελαιοπηγών, αλλά και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που τα μέλη του κλέβουν από ιστορικά μνημεία. 

Ο Brett McGurk, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στο Reuters: «Μας εκπλήσσει το επίπεδο της γραφειοκρατίας, της οργάνωσης, των επιτροπών». Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τον όρο «diwan», που ισοδυναμεί με υπουργείο και αποκάλυψε ότι υπάρχει «υπουργείο» για τους φυσικούς πόρους και τις αρχαιότητες ενώ άλλο «υπουργείο» είναι αρμόδιο για το εμπόριο των σκλάβων.

Ο Amos Hochstein, ειδικός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ότι κάνει εντύπωση η σχολαστική λεπτομέρεια και η οργάνωση με την οποία διαχειρίζονται οι τζιχαντιστές τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι τα έγγραφα που κατασχέθηκαν θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των τρωτών σημείων των τζιχαντιστών και επεσήμαναν ότι η γραφειοκρατία του Ισλαμικού Κράτους κατέδειξε ότι υπάρχει αντιπαλότητα και προσωπικές έριδες μεταξύ των αξιωματούχων στα «υπουργεία».

Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τα έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών, DVDs και θρησκευτικές οδηγίες (φετβά ή φετφά), που νομιμοποιούν τους βιασμούς των γυναικών σκλάβων και τους γιους που κλέβουν χρήματα από τον πατέρα τους για να ταξιδέψουν στο Ισλαμικό Κράτος και να γίνουν τζιχαντιστές. 

Και εγχειρίδιο βασανισμού... 

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και ένα «εγχειρίδιο» για τον βασανισμό και το βιασμό των φυλακισμένων γυναικών. 

Ο «οδηγός» εξηγεί στους μαχητές ότι είναι στο χέρι τους να επιλέξουν εάν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους φυλακισμένους με καλοσύνη ή βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι γυναίκες σκλάβες μπορούν να βιαστούν αλλά δεν πρέπει να «χωρίζονται από τα παιδιά τους». Από τη στιγμή που πέφτουν στα χέρια των μαχητών, οι γυναίκες παύουν να είναι άνθρωποι και γίνονται απλώς «λάφυρα πολέμου».