current views are: 5

28 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:29

Ο Σύρος που από πρόσφυγας έγινε διακινητής και βγάζει 20.000 δολάρια τη βδομάδα

Την προσωπική του ιστορία και το πως από πρόσφυγας που έψαχνε δουλειά ως ηλεκτρολόγος έγινε διακινητής μεταναστών στην Τουρκία μιλάει στη Guardian σύρος πρόσφυγας.

Δημοσίευση 18:29’

Την προσωπική του ιστορία και το πως από πρόσφυγας που έψαχνε δουλειά ως ηλεκτρολόγος έγινε διακινητής μεταναστών στην Τουρκία μιλάει στη Guardian σύρος πρόσφυγας.

«Είναι η μοίρα. Ο θεός αποφασίζει. Μόνο εκείνος ξέρει ποιος θα τα καταφέρει και ποιος όχι», λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian ένας σύρος πρώην ηλεκτρολόγος που από πρόσφυγας έγινε διακινητής στην Τουρκία και ισχυρίζεται ότι κερδίζει έως και 20.000 δολάρια τη εβδομάδα.

Ο 25χρονος, που συστήνεται ως Μοχάμεντ, αφηγούμενος την ιστορία του λέει ότι ξεκίνησε ψάχνοντας δουλειά ως ηλεκτρολόγος στη μαύρη αγορά της Τουρκίας, καθώς ως σύρος πρόσφυγας δεν μπορούσε να εργαστεί κανονικά. Ζούσε στη Σμύρνη μαζί με φίλους και σκεφτόταν να μπει σε ένα φουσκωτό και να έρθει στην Ελλάδα και ακολούθως να αναζητήσει άσυλο κάπου αλλού στην Ευρώπη.

Ένα χρόνο μετά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά γι’ αυτόν καθώς παντρεύτηκε και ζει με άνεση σε δικό του διαμέρισμα μακριά από τις τουρκικές ακτές.

Ο 25χρονος ξεκίνησε να ασχολείται με τη διακίνηση ανθρώπων τον περασμένο Μάιο όταν ένας συγγενής του που είναι ένας από τους τοπικούς αρχηγούς των δικτύων των διακινητών χρειάστηκε βοήθεια.

Δική του δουλειά είναι να βρίσκει αυτούς που θα κάνουν το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Όταν είναι αυξημένη η κίνηση κάθε πρόσφυγας πληρώνει μέχρι και 1.000 δολάρια για μια θέση σε ένα από τα φουσκωτά και άλλα πλοιάρια που τους μεταφέρουν στις ελληνικές ακτές. Απ’ αυτά τα 200 δολάρια καταλήγουν στην τσέπη του ενώ η κάθε βάρκα χωρά 40 άτομα. Τις εβδομάδες που υπήρχε πολλή δουλειά κέρδιζε έως και 20.000 δολάρια ενώ το λιγότερο που, όπως λέει, κερδίζει σε μια εβδομάδα είναι 1.000 δολάρια.


σχετικα αρθρα