Έκκληση στους πολιτικούς του αντιπάλους να συναινέσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης απηύθυνε ο Μαριάνο Ραχόι

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη χωρίς να εξασφαλίσει όμως αυτοδυναμία, ζήτησε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας:

Το λογικότερο και αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στη βούληση των Ισπανών πολιτών είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να κυβερνήσει, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ισπανία και στο εξωτερικό και η οποία θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο σύνολο των οικονομικών παραγόντων και στο σύνολο των συμπατριωτών μας.

Ταυτόχρονα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί για να αναλάβει την ηγεσία κάποιο άλλο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως, στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές, εκείνος θα ηγηθεί και πάλι της παράταξης.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, το κόμμα του οποίου διαθέτει 123 βουλευτές εκ των 350 συνολικά του ισπανικού κοινοβουλίου μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, διατηρεί την ελπίδα ότι θα πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), που ήρθε δεύτερο με 90 έδρες, να αναθεωρήσει την στάση του και να του επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.