Αντιμέτωπες με τη σφοδρή καταιγίδα Φρανκ βρίσκονται πολλές περιοχές στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν εκκενωθεί και χιλιάδες άλλα να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Όπως μεταδίδει το BBC παραμένουν σε ισχύ τρεις σοβαρές προειδοποιήσεις για πλημμύρες, που εμπεριέχουν τον κίνδυνο για τις ζωές των πολιτών, στο Κρόστον, στο Λάνκασιρ όπου οι κάτοικοι δοκιμάζονται για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα από πλημμύρες.

Περίπου 300 σπίτια έχουν εκκενωθεί στο Χάγουικ στα σύνορα με τη Σκωτία ενώ η πυροσβεστική χρησιμοποιεί βάρκες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το χωριό.

Στη βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν 46 προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία και περισσότερες από 60 στη Σκωτία.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών τον Δεκέμβριο. «Ο καιρός παραμένει σε τεράστιο βαθμό γεμάτος προκλήσεις, καθώς περαιτέρω βροχοπτώσεις απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω πλημμύρες στην Κάμπρια και το Γιορκσάιρ σήμερα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» δήλωσε ο Κρεγκ Γουλχάουζ της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Ένα ελικόπτερο Σινούκ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει σακιά με άμμο. Στο Ταντκάστερ στο βόρειο Γιορκσάιρ χθες το βράδυ, ένα τμήμα μιας πέτρινης γέφυρας που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα κατέρρευσε.

Στο μεταξύ η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι οι ασφαλιστικές ζημίες από τις δύο προηγούμενες καταιγίδες, Ντέσμοντ και Εύα, ανέρχονται μεταξύ 900 εκατομμυρίων και 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους μεταξύ 700 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Η εταιρεία συμβούλων KPMG υπολογίζει ότι οι ενδεχόμενες οικονομικές ζημίες ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίρες, περιλαμβανομένου του κόστους των 2 δισεκατομμυρίων λιρών για αντιπλημμυρικά έργα.